Monumenttikeramiikkaa

Jokainen osallistuja sai käyttöönsä 100 kiloa Kultelan kotimaista punasavea. Veistokset rakennettiin Arktikumin rantaan siten, että ne toimivat samalla polttouuneina. Alaosaan tehtiin aukko tulitiileistä ladottua tulipesää varten ja yläosaan toinen savun poistumista varten. Veistokset vuorattiin ulkopuolelta oljilla ja päälle laitettiin savilietettä sideaineeksi. Tulipesässä poltettiin ohuiksi pilkottuja koivuhalkoja. Kekäleitä ja hiiliä työnnettiin aukosta veistoksen sisään. Kun lämpötila nousi riittävän korkeaksi, oljet syttyivät ja lämmittivät myös veistosten ulkopinnan. Tulta pidettiin yllä lähes vuorokausi. Kun veistoksen savuaukosta tuleva liekki muuttui siniseksi, oli 900 asteen lämpötila saavutettu. Valitettavasti kaikki veistokset joutuivat lähes heti valmistuttuaan ilkivallan kohteeksi. Arktikumin rantaan ei koskaan saatu veistospuistoa, vaikka työpaja järjestettiin muinakin vuosina. Arktikumin veistospuisto elää kuitenkin edelleen kokemuksissa, taide-elämyksissä ja dokumenteissa.

Kilpikonna KiiKoo syntyi 1995 kuvataideopettajaopintoihin liittyvällä keramiikan kurssilla, jonka aiheena oli suuren keraamisen veistoksen tai ruukun valmistaminen. KiiKoo on valmistettu karkeasta korkeapolttoisesta savesta ja koristeltu engobeilla, metallioksideilla ja punasavilietteellä. Vihreät osat on lasitettu siveltimellä hyvin ohuesti, jotta mattamainen vaikutelma säilyisi ja kuparin aikaansaamat vihreät sävyt tulisivat esiin. Veistoksen strategiset mitat ovat korkeus 82, leveys 57 ja syvyys 24 cm.

Karoliina Niemelä näytti kuvaesimerkein, kuinka suuria keramiikkaveistoksia voi koota osista pinoamalla. Halusin tehdä jättimäisen kirahvin. Otin selvää, mistä saisin savea edullisesti. Ilokseni sain mittavan savilahjoituksen Ylivieskan Tiili Oy:ltä. Saviseos oli rouhemaista ainetta, joka koostui punasavesta, sahanpuruista ja karkeasta punatiilimurskasta. Kun rouheeseen lisäsi sopivasti vettä, massasta tuli muokkaamalla yllättävän plastista. Kirahvi Karahvi kasvoi pituutta reilut pari metriä. Hän kuuluu isoveljeni perheeseen ja asustaa Espoossa.

Tein Ylivieskan savesta lisäksi merihevosen ja kolme polyyppia. Vain yksi polyyppi on enää elossa. Merihevosen korkeus on 126 cm ja hengissä säilyneen polyypin 185 cm.

Osa Ylivieskan Tiili Oy:n savilahjoituksesta käytettiin Lapin yliopiston ensimmäisessä monumenttikeramiikan työpajassa savilietteen valmistamiseen. Vielä on pari pussia jäljellä Rovaniemen mökillä. Saapa nähdä, mitä niistä syntyy. Kiitos Ylivieskan Tiili Oy!

Minulle on usein sanottu, ettei tavallisesta kodista löydy paikkaa veistoksille, varsinkaan suurille. Se on makuasia. Minulla on edelleen kotonani kilpikonna KiiKoo, Merihepo ja Polyponnesos polyyppi. Asun kaksiossa.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close